بعد از آب چای و انواع دمنوش ها محبوب ترین نوشیدنی در جهان محسوب می شوند. در واقع چای و دمنوش ها جز یکی از اجزای فرهنگ شرق و ایران می باشد. همیشه چای زعفرانی و دمنوش های ترکیب زعفرانی جایگاه مخصوص و ویژه ای نزد ما ایرانیان دارند. زعفران قائنات یکی از پرطرفدار ترین ادویه ها در جهان می باشد و جز ادویه های اصیل ایرانی به حساب می آید. چای زعفران قائنات علاوه بر رنگ و عطر فوق العاده دارای خواص منحصر البفرد و زیادی می باشد. با ترکیب چای و زعفران قائنات می توانیم فواید چای و دمنوش را باهم تجربه کنیم.
زعفران اصل
شناخت اصل زعفران یکی از مواردی است که در خرید زعفران باید به آن توجه کنیم. اخیراً با افزایش تقلب در تولید و فروش زعفران، راههایی برای شناسایی زعفران اصیل ابداع شده است تا ابزاری در دست مصرف کنندگان زعفران برای افزایش آگاهی آنان و بستن راه سودجویی برای تجار در بازار زعفران باشد.با خرید مستقیم زعفران اصل از مزرعه می توانید 100% از اصل بودن زعفران خریداری شده اطمینان داشته باشید و از تمامی خواص آن بهره مند شوید.
- مزه زعفران
یکی از راه های تشخیص زعفران، چشیدن آن است. زعفران طعم تلخی دارد و نباید طعم شیرینی متفاوتی داشته باشد. اگر طعم شیرینی داشته باشد حتما روی آن مواد قندی مثل آب قند پاشیده اند تا سنگین شود پس حتما به این موضوع هم توجه کنید.
- سر شاخه های رشته زعفران باید شیپوری شکل باشد
اگر به رشتههای گل زعفران دقت کنید متوجه میشوید که رشتههای زعفران اصلی به شکل شاخ هستند که یکی از موارد مهم در تشخیص زعفران اصل است.
- زعفران را از رنگ آن متمایز کنید
رنگ زعفران تیره است. اغلب می بینیم که مردم در مواجهه با رنگ تیره زعفران فکر می کنند که زعفران قدیمی است یا خوب نیست، اما اصلاً اینطور نیست و باید توجه داشت که رنگ زعفران در اصل تیره است نه روشن. اگر رنگ زعفران به غیر از زرشکی تیره یا رنگ غیر معمولی نسبت به زعفران اصلی داشته باشد، مشخص است که گیاه زعفران نیست بلکه می توان آن را با گیاه گلرنگ جایگزین کرد.
- تقلب زعفران با گلرنگ
گیاه گلرنگ یکی از گیاهانی است که در تقلب زعفران بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و برای فردی که در این زمینه اطلاعاتی ندارد بسیار مهم است و باید تفاوت آن را با زعفران کاملا درک کند. سودجویان برای افزایش وزن گلرنگ را رنگ کرده و با زعفران مخلوط می کنند. این گیاه عطر و طعم زعفران اصل را ندارد و همچنین ساختاری متفاوت با زعفران اصل دارد که با کمی دقت می توانید آن را به خوبی تشخیص دهید.
- زعفران اصل و تازه عطری تند دارد
آیا زعفران تازه بوی تند دارد؟پاسخ این است که بله، زعفران تازه چیده شده بوی بسیار تند دارد و به محض باز شدن در، فضای داخل اتاق پر از عطر آن می شود، البته زعفرانی که چند سالی است چیده شده، بوی بسیار ضعیفی دارد. عطر و نمی توان به راحتی فضا را معطر کرد.
- سرعت رنگ زعفران
زعفران اصل و درجه یک سرعت رنگ دهی بسیار کمی دارد و این عامل یکی از عوامل مهم در تشخیص زعفران اصل می باشد. اگر بعد از خرید زعفران دم کرده اید و در حین دم کشیدن متوجه شده اید که زعفران برای چند ثانیه رنگ می شود، باید بدانید که زعفران شما تقلبی است.زعفران اصل حدود 30 دقیقه طول می کشد تا رنگ شود و اگر در کمتر از این زمان مثلا 5 دقیقه دم بکشد می تواند نشانه تقلبی بودن زعفران باشد. زعفران ممکن است برای افزایش رنگ اضافه شود تا هم سنگین تر و هم رنگدانه تر شود.
- زعفران چرب نیست
یکی از راه های تشخیص زعفران میزان چربی رشته های زعفران است. برای این تست فقط رشته های زعفران را بین کاغذ نی یا روزنامه قرار دهید. اگر روی کاغذ روغن و چربی دیدید زعفران تقلبی است اما اگر زعفران پودری باشد زعفران اصل است.
- افزایش وزن زعفران
اگر زعفران خود را از جای مطمئنی خریداری نکرده اید، باید انتظار داشته باشید که وزن زعفران خریداری شده را افزایش داده باشند. رشته های زعفران به مواردی که در زیر به آنها اشاره کردیم آغشته می شود و وزن زعفران را چند درصد افزایش می دهد.
- عسل
- نمک
- نوشابه اسپری کنید
گل زعفران کوهی
در گوشه گوشه خاک زرخیز ایران زمین انواع گلها و گیاهان می روید که از نظر خوراکی و دارویی بسیار ارزشمند هستند و می توانند زندگی ما را از نظر سلامت جسمی و روحی بهتر کنند. ما باید تلاش خودمان را انجام دهیم تا این گیاهان و گلها را بشناسیم. این گیاهان و گلها اکثراً در گذشته های بسیار دور توسط نیاکان ما مورد شناسایی قرار گرفتهاند و در کتاب های به خصوصی نام آنها به همراه خصوصیات خوراکی و دارویی شان ذکر شده است.
زعفران کوهی یکی از گونههای گیاه زعفران است. این گونه گیاهی بسیار به زعفران خوراکی معمولی، که همه با آن آشنا هستند، شباهت دارد. ۹ تا ۱۴ برگ این گونه در زمستان یا بهار سبز میگردند. محل رویش این گیاه در ایران، کوهستان های زاگرس است. به طوری که در تپهها و دشتهای سنگلاخی منطقهٔ زاگرس از ارتفاع ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ متری میروید.
برعکس گیاه زعفران معمولی که پرچم های سرخ رنگ خوراکی دارد، پیاز زعفران کوهی قابل خوردن است. زعفران کوهی یک نوع گل زنبق است. گل زنبق تیرهای از مارچوبه سانان است با انواع ساقههای زیرزمینی و برگهای خطی یا نواری که گلپوش شش قطعهای و خامه سه بخشی و سه پرچم دارند و میوه آنها پوشیده از کرک است. زنبقیان تیرهای از گیاهان گلدار است که حدود ۱۵۰۰ گونه در ۶۰ جنس را در بر میگیرند.
پراکنش این تیره از گیاهان، به طوری است که در نواحی مختلف کره زمین دیده میشوند. گل زنبق معمولاً در خاکهای خنثی یا قلیایی و سبک و قابل نفوذ که معمولا در نواحی کوهستانی است، رشد مینمایند که به علاوه این که بسیار زیبا هستند خواص زیادی هم دارا هستند.
زعفران استهبان
زعفران در استهبان به عنوان یکی از بهترین مناطق زعفران خیز ایران کشت می شود و دارای طعم طبیعی و خواص شگفت انگیز فراوانی است. زعفران استهبان نوعی نی است که از ریشه تقریباً کامل زعفران به دست می آید و قسمتی از ناحیه زرد ریشه در آن یافت می شود. زعفران اشتها آور، نشاط آور، نشاط آور، مقوی قلب، اعصاب و معده است و می توان از آن در انواع دسرها، شیرینی ها و غذاها استفاده کرد. امروزه زعفران به طور قابل توجهی در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و عطرسازی استفاده می شود. . این محصول حاصل حمایت بنیاد برکت از طرح های اشتغال زایی روستایی است.
زعفران این طلای سرخ دارای مزاج بسیار گرم و خشک است، مقوی قلب و مغز و نشاط آور است. این عطر خوشبو و خوش رنگ برای افراد با مزاج و مبتلایان به افسردگی و غم و اندوه بسیار مفید است و دارای خواص ارزشمند دیگری از جمله تقویت حواس، تنظیم، تقویت قوای جنسی، بهبود هضم، تقویت کبد است.
معده، روده و ریه، پاک کننده بدن از مواد زائد، رنگ صورت، اشتها آور، گرم کننده مغز و کبد، ادرار آور و… شربت زعفران نیز یک نوشیدنی نشاط آور و مقوی است که خواص بی نظیر زعفران را ارائه می دهد. توصیه می شود زنان باردار از خوردن زعفران خودداری کنند و افراد گرم مزاج و کسانی که کف دست عرق کرده اند در خوردن زیاده روی نکنند. (حداکثر مقدار مجاز 3 تا 5 گرم در ماه) علاوه بر این استفاده زیاد از این ادویه شگفت انگیز باعث بی خوابی، حالت تهوع، بی قراری، رقیق شدن خون و … می شود.
خواص چای زعفران
- تسکین قاعدگی:
چای زعفران برای خانم هایی که مشکل قاعدگی دارند مفید است. قاعدگی غیرطبیعی چیزی است که برخی از زنان با آن مشکل دارند و چای زعفران یکی از پیشنهادات آن است، اما زنان باردار نباید از آن استفاده کنند زیرا به ندرت ممکن است باعث سقط جنین شود.
- افسردگی:
ثابت شده است که چای زعفران به اندازه برخی از داروهای ضد افسردگی مفید است. اثرات مفیدی روی اعصاب دارد و عامل بسیار قوی برای آرامش است. خوبی چای زعفران این است که یک چای طبیعی است، یعنی خاصیت تسکین دهنده آن. به طور طبیعی اتفاق می افتد و مصرف منظم چای می تواند از افسردگی جلوگیری کند. چای زعفران سالهاست که شناخته شده است و به انسان احساس شادی می دهد. با این حال، این فقط به این دلیل است که شواهد قبلاً بررسی و مستند شده است تا نشان دهد که ممکن است واقعاً به عنوان یک داروی ضد افسردگی استفاده شود.
- ضد سرطان:
رنگ طلایی چای زعفران از کروسین نشات می گیرد که یک جزء شیمیایی در گل ها است و سرشار از آنتی اکسیدان است. کروسین اثرات ضد سرطانی قدرتمندی در برابر طیف وسیعی از سرطان ها دارد. فلاونوئید موجود در کروسین سلول های سرطانی را مهار می کند و ممکن است سلول های تومور را کوچک کند. کاروتنوئیدها، رنگدانه های طبیعی که زعفران زرد را می سازند، از بدن در برابر بیماری، استرس و ویروس ها محافظت می کنند. چای زعفران به راحتی تهیه می شود. از سه رشته زعفران یا کمتر استفاده کنید، در آب داغ خیس کنید و حداقل 20 دقیقه نگه دارید. برای کاهش تلخی زعفران، دارچین را اضافه کنید.
حساسیت به زعفران
زعفران یکی از موثرترین و مفیدترین مواد غذایی در طبیعت است و به دلیل خواص فراوانی که دارد به طلای سیاه معروف است. همه واکنش های سیستم دفاعی بدن را عموماً آلرژی به مواد خارجی می نامند. این مواد می توانند خوراکی یا گرده باشند. حساسیت در سطوح مختلف رخ می دهد و می تواند شدید و فوری یا خفیف باشد. زعفران نیز مانند سایر غذاها در برخی افراد باعث ایجاد حساسیت می شود.
در زمینه حساسیت زعفران و اینکه آیا زعفران واقعا حساسیت دارد یا خیر انجام شده است. یکی از این تحقیقات در ایران توسط دکتر اسکویی انجام شده است. اسکویی و همکاران ارزیابی حساسیت زعفران در مراجعه کنندگان به کلینیک آلرژی.
در این تحقیق از عصاره کامل گل زعفران (بدون گرده) و عصاره نسبتا خالص گرده زعفران استفاده شد. تست حساسیت این مواد بر روی پوست یک تست پریکارد پوستی است. نتایج نشان می دهد که 47 نفر از افرادی که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند به یکی از ترکیبات مورد استفاده در مطالعه حساسیت داشتند، این افراد پس از حساسیت به زعفران علائم بالینی مانند آبریزش بینی، کهیر، آسم و سرفه های مداوم از خود نشان دادند.
به طور کلی می توان گفت که زعفران و قسمت های مختلف آن نیز باعث ایجاد حساسیت می شود و نمی توان گفت که زعفران حساسیت زا نیست. این باور که مردم زعفران را بدون توجه مصرف می کنند اشتباه است و بهتر است ابتدا از آن استفاده کنند. زعفران دقت کرد که اگر آلرژی دارید مشکلی نخواهید داشت. به خصوص در کودکان باید به این نکته توجه کنید. علاوه بر کودکان، افرادی که پس از مدت ها زعفران مصرف می کنند نیز در ابتدا باید به مقدار کم مصرف کنند و در صورت عدم مشاهده علائم آلرژی به میزان دلخواه زعفران استفاده کنند.
- تقلبی: یکی از دلایل حساسیت به زعفران
متاسفانه یکی از دلایل حساسیت به زعفران در برخی افراد تقلبی بودن زعفران است. برخی از افراد به زعفران حساسیت ندارند اما با مصرف زعفران تقلبی می توانند بسیار حساس شوند.
زعفران تهران
مراکز زیادی در تهران در زمینه پخش زعفران فعالیت می کنند. شرکت های تولید کننده زعفران زعفران را با نام های مختلف به فروش می رسانند.
اکثر مردم ایران زعفران را به نام خراسان می شناسند زیرا استان های خراسان رضوی و خراسان جنوبی اولین و بزرگترین تولید کننده زعفران در کشور هستند.
بسیاری از مردم در سفر به مشهد زعفران خراسان را به عنوان سوغات می خرند. برای خریدهای بعدی زعفران همیشه نمی توان به شهرهای زعفران زعفران سفر کرد و به همین دلیل مردم به دنبال بازار زعفران در شهر خود هستند.
بازار بزرگ تهران یکی از مراکز عمده فروش زعفران در تهران است که فروشگاه های مختلف این بازار زعفران را به صورت عمده و بسته بندی در وزن های گرم و سنگین عرضه می کنند.
زعفران هدیه
هدیه دادن و انتخاب هدیه مناسب برای کسانی که دوستشان داریم همیشه یکی از سخت ترین خریدها بوده است. ممکن است ساعت ها در مغازه ها و اجناس مختلف پرسه بزنیم اما دست خالی به خانه برگردیم. وقتی با سلیقه طرف مقابل آشنا نباشیم، خرید هدیه سخت تر می شود. زعفران یکی از گران ترین ادویه های دنیا و معروف ترین سوغات شهرستان قاینات است. وجود این محصول ارزشمند در بسته بندی مناسب و شایسته، علاوه بر ارزش افزوده، انتخاب شما را برای هدیه دادن آسان می کند.
بدون دیدگاه